Principer för utdelning av stipendier och understöd ur A.F. Lindstedts fond april 2025

Principer för utdelning av stipendier och understöd ur A.F. Lindstedts fond april 2025

Understöd ur A.F. Lindstedts fond är avsedda att stöda utbildning i företagsekonomi, handel och service och därtill relaterad forskning. Detta utgör grunden för utdelningsbesluten.

Ansökningarna ska också ha en uttalad koppling till Arcadas eller Prakticums strategiska fokusområden. Ansökningar för projekt som genomförs på Arcada bör stöda högskolans valda strategiska prioriteringsområden. Ansökningar välkomnas också som strävar till en utvidgning av högskolans nordiska samarbeten, och hållbar tillämpning av artificiell intelligens. 

Prakticums strategiska tyngdpunktsområden för verksamhetsåren 2023-2025 lyder: 1) Individuella studievägar och ett kontinuerligt lärande, 2) I samarbete med arbetslivet skapar vi tillväxt och välfärd, 3) Med framförhållning och innovation skapar vi en framgångsrik yrkesutbildning samt 4) Gemenskap och välmående i Prakticum.

Sökande ombeds tydligt redogöra för projektets resultat och genomslagskraft i relation till fondens syfte och ovanstående fokusområden. Vidare bör redogöras för hur projektet ansöker om finansiering också ur andra källor än Lindstedts fond.

OBS! Sökande från Arcada skall genom bilaga visa att högskolan stöder ansökan.

Ansökningstiden är 7.4 – 20.4.2025 (kl. 24).

  1. Gällande utbildningsunderstöd prioriterar fonden projekt med ambitiösa och konkreta utvecklingsmål som i första hand stöder
  • utvecklandet av skolans/högskolans internationella orientering
  • närings-/arbetslivssamarbete och kontinuerligt lärande.
  • nationellt utbildningssamarbete med samarbetspartner på andra och tredje stadiet och som stöder svensk- och tvåspråkiga utbildningsmiljöer

Ansökan kan inkludera löner för att utveckla utbildningsutbudet.

Inom ramen för fondens syfte kan utveckling av affärsidéer och -koncept och start-up företag understödas.

I ansökan ska tydligt beskrivas den roll som utbildningens avnämare (elever, studenter och/eller övriga målgrupper) har och den nytta de får av projektet och dess genomslagskraft.

  1. Gällande forskningsunderstöd prioriterar fonden fortsättningsvis stora, långsiktiga gränsöverskridande/tvärvetenskapliga forskningsprojekt för att höja Arcadas forskningsprofil och internationella exponering. Projekten ska vara resultatfokuserade och ambitiösa och de ska ha konkreta publikationsmål. Projekten ska bidra till och stöda utvecklingen av undervisningen och vara kopplade till högskolans strategi.

Forskningsunderstöden ska i första hand användas för att avlöna kvalificerade forskare som arbetar heltid för projektet. Fonden utgår från att det uppstår internationella nätverk kring forskningsprojekten och uppmanar projekten till att söka även annan extern forskningsfinansiering (Business Finland, Finlands Akademi, Horizon Europe, övriga stiftelser och fonder, etc.). För en eventuell självfinansieringsandel, för projekt med övrig finansiering, kan sökas understöd ifall detta projekt faller innanför fondens understödsområden.

Gå till ansökningssystemet för att fylla i ansökan, bifoga en utförlig projektplan och budget enligt den budgetmodellen som finns i ansökningssystemet. I budgeten ingår en overhead på projektets totala kostnader på 25 %.

Fonden uppmanar projekten till att publicera sina resultat enligt principerna för öppen tillgänglighet (open access). Sökande bör i ansökan redogöra för hur, och till vilken grad, projektet bidrar med öppet tillgängliga resultat och data.

Fonden kan även finansiera tidsbundna befattningar, inom områden som hör till högskolans valda strategiska tyngdpunktsområden samt faller innanför ramen för fondens understödsändamål.  Ansökan ska innehålla budget samt en detaljerad befattningsbeskrivning, som bör klargöra hur befattningen stöder förverkligandet av Arcadas övergripande strategi. De resultatkrav som högskolan önskar ställa på befattningsinnehavaren ska även detaljeras. Ansökan ska följa organisationens HR-policy och riktlinjer gällande t.ex. befattningskrav.

Ansökningarna ska lämnas in senast 20.4.2025 kl. 24. På förfrågningar svarar stipendiesakkunnig, FD, Michael von Boguslawski, fonderna(at)arcada.fi. (040 828 0018). Meddelande om understödsbesluten ges inom maj/juni. Efter att understödet beviljats ska den projektansvariga lämna in en reviderad projektplan och budget för godkännande innan understödet får användas.

Under år 2025 beviljade understöd ska användas under läsåret 2025/2026, om inte annat överenskommits, och de ska redovisas senast 31.1.2027. Till redovisningen bifogas den/de publikation/-er som forskningsprojekt utmynnat i. Rapporterna/redovisningen lämnas in elektroniskt via stiftelsens ansökningssystem.

Till ansökningsformuläret. Extern länk (formuläret öppnas då ansökningstiden inleds).